Obiad - Pulpeciki rybne w sosie koperkowym z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 dzień)
(5 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1585 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
-
Białko: 91 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
-
Węglowodany: 184 g
-
Cholesterol: 162 mg
-
Tłuszcz całkowity: 53 g
-
Błonnik: 38 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Dorsz
Składniki:
- 150 g filetu z dorsza
- białko jaja
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka płatków owsianych
- sok z cytryny
- świeże zioła wg uznania (może być bazylia, oregano lub rozmaryn)
- 500 g gęstego jogurtu (może być grecki light)
- 1/3 pęczka koperku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- przyprawy: odrobina soli, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Dorsza drobno posiekać, dodać drobno posiekaną cebulę, namoczone w wodzie płatki owsiane, białko jaja, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpety i poddusić je na oleju rzepakowym. Kiedy pulpety się zarumienią, należy wyciągnąć je z patelni. Patelnię podlać odrobiną wywaru (ok. 100 ml). Wywar doprowadzić do wrzenia, wymieszać z jogurtem (wcześniej jogurt trzeba doprawić), dodać posiekany szczypiorek, pulpety rybne i zagotować. Podawać z kaszą i surówką z czerwonej kapusty.
Dodatkowo:
- 50 g kaszy pęczak
Surówką z czerwonej kapusty
Składniki:
- 150 g kapusty czerwonej
- ½ małego jabłka (ok. 50 g)
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Kapustę poszatkować, zalać wodą z odrobiną cukru, zagotować. Pod koniec gotowania dodać starte jabłko, doprawić sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij