Obiad - Pulpeciki rybne w sosie koperkowym z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Pulpeciki rybne w sosie koperkowym z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1585 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
  • Białko: 91 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
  • Węglowodany: 184 g
  • Cholesterol: 162 mg
  • Tłuszcz całkowity: 53 g
  • Błonnik: 38 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Dorsz
Składniki:
  • 150 g filetu z dorsza
  • białko jaja
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • sok z cytryny
  • świeże zioła wg uznania (może być bazylia, oregano lub rozmaryn)
  • 500 g gęstego jogurtu (może być grecki light)
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Dorsza drobno posiekać, dodać drobno posiekaną cebulę, namoczone w wodzie płatki owsiane, białko jaja, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpety i poddusić je na oleju rzepakowym. Kiedy pulpety się zarumienią, należy wyciągnąć je z patelni. Patelnię podlać odrobiną wywaru (ok. 100 ml). Wywar doprowadzić do wrzenia, wymieszać z jogurtem (wcześniej jogurt trzeba doprawić), dodać posiekany szczypiorek, pulpety rybne i zagotować. Podawać z kaszą i surówką z czerwonej kapusty.
Dodatkowo:
  • 50 g kaszy pęczak
Surówką z czerwonej kapusty
Składniki:
  • 150 g kapusty czerwonej
  • ½ małego jabłka (ok. 50 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Kapustę poszatkować, zalać wodą z odrobiną cukru, zagotować. Pod koniec gotowania dodać starte jabłko, doprawić sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej