Obiad - Pulpeciki w sosie pomidorowym z spaghetti i sałatką
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti i sałatką.
Wartość odżywcza i energetyczna
(6 dzień)
(6 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1040 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
-
Białko: 67 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Węglowodany: 114 g
-
Cholesterol: 121 mg
-
Tłuszcz całkowity: 37 g
-
Błonnik: 32 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 6 g
Pulpeciki drobiowe
Składniki (na 2 porcje):
- 160 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki płatków owsianych
- ½ malutkiej cebuli (ok. 25 g)
- 1 puszka pomidorów
- 1 białko jaja
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek suszony, czosnek granulowany
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zmielić, dodać namoczone w wodzie płatki owsiane, białko jaja i przyprawy, a następnie wymieszać. Uformować pulpeciki, na 1 łyżce oleju obsmażyć z obu stron i dodać cebulę. Wyciągnąć pulpeciki, do cebuli wlać pomidory z puszki i dusić ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksować na jednolitą konsystencję, doprawić do smaku ziołami (bazylią i oregano), włożyć pulpeciki i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z makaronem razowym spaghetti i sałatką.
Dodatkowo:
- 30 g makaronu spaghetti
Na surówkę:
- sałata lodowa lub rzymska
- ¼ małego ogórka zielonego
- ¼ papryki czerwonej
Na sos:
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- sok z cytryny
- ocet winny
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić i wymieszać z sosem.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij