Obiad - Pulpeciki w sosie pomidorowym z spaghetti i sałatką | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Pulpeciki w sosie pomidorowym z spaghetti i sałatką

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti i sałatką.
Wartość odżywcza i energetyczna
(6 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1040 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
  • Białko: 67 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
  • Węglowodany: 114 g
  • Cholesterol: 121 mg
  • Tłuszcz całkowity: 37 g
  • Błonnik: 32 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 6 g
Pulpeciki drobiowe
Składniki (na 2 porcje):
  • 160 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • ½ malutkiej cebuli (ok. 25 g)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek suszony, czosnek granulowany
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zmielić, dodać namoczone w wodzie płatki owsiane, białko jaja i przyprawy, a następnie wymieszać. Uformować pulpeciki, na 1 łyżce oleju obsmażyć z obu stron i dodać cebulę. Wyciągnąć pulpeciki, do cebuli wlać pomidory z puszki i dusić ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksować na jednolitą konsystencję, doprawić do smaku ziołami (bazylią i oregano), włożyć pulpeciki i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z makaronem razowym spaghetti i sałatką.
Dodatkowo:
  • 30 g makaronu spaghetti
Na surówkę:
  • sałata lodowa lub rzymska
  • ¼ małego ogórka zielonego
  • ¼ papryki czerwonej
Na sos:
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • sok z cytryny
  • ocet winny
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić i wymieszać z sosem.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej