Obiad - Pulpeciki w sosie z kaszą i surówką
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 5 dzień)
(na 5 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1436 kcal
-
Białko: 84 g
-
Węglowodany: 162 g
-
Tłuszcz całkowity: 48 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
-
Cholesterol: 160 mg
-
Błonnik: 36 g
Składniki:
- 150 g filetu z dorsza
- białko 1 jaja
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka płatków owsianych
- sok z cytryny
- świeże zioła wg uznania – może być bazylia, oregano lub rozmaryn
- 500 g gęstego jogurtu (np. grecki light)
- 1/3 pęczka koperku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- przyprawy: odrobina soli, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Dorsza drobno posiekać, dodać drobno posiekaną cebulę, namoczone w wodzie płatki owsiane, białko jaja, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie wymieszać. Uformować pulpety i poddusić je na oleju rzepakowym. Kiedy pulpety się zarumienią, należy zdjąć je z patelni, a patelnię podlać odrobiną wywaru (ok. 100 ml). Wywar doprowadzić do wrzenia, wymieszać z jogurtem (wcześniej jogurt trzeba doprawić), dodać posiekany szczypiorek, pulpety rybne i zagotować. Podawać z kaszą i surówką z czerwonej kapusty.
Dodatkowo:
- 30 g kaszy pęczak
Surówka z marchewki
Składniki:
- 150 g kapusty czerwonej
- ½ małego jabłka (ok. 50 g)
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Kapustę poszatkować, zalać wodą z odrobiną cukru i zagotować. Pod koniec gotowania dodać starte jabłko, doprawić sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij