Obiad - Pulpeciki w sosie z kaszą i surówką | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Pulpeciki w sosie z kaszą i surówką

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 5 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1436 kcal
  • Białko: 84 g
  • Węglowodany: 162 g
  • Tłuszcz całkowity: 48 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
  • Cholesterol: 160 mg
  • Błonnik: 36 g
Składniki:
  • 150 g filetu z dorsza
  • białko 1 jaja
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • sok z cytryny
  • świeże zioła wg uznania – może być bazylia, oregano lub rozmaryn
  • 500 g gęstego jogurtu (np. grecki light)
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Dorsza drobno posiekać, dodać drobno posiekaną cebulę, namoczone w wodzie płatki owsiane, białko jaja, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie wymieszać. Uformować pulpety i poddusić je na oleju rzepakowym. Kiedy pulpety się zarumienią, należy zdjąć je z patelni, a patelnię podlać odrobiną wywaru (ok. 100 ml). Wywar doprowadzić do wrzenia, wymieszać z jogurtem (wcześniej jogurt trzeba doprawić), dodać posiekany szczypiorek, pulpety rybne i zagotować. Podawać z kaszą i surówką z czerwonej kapusty.
Dodatkowo:
  • 30 g kaszy pęczak
Surówka z marchewki
Składniki:
  • 150 g kapusty czerwonej
  • ½ małego jabłka (ok. 50 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Kapustę poszatkować, zalać wodą z odrobiną cukru i zagotować. Pod koniec gotowania dodać starte jabłko, doprawić sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej