Obiad - Roladka z kurczaka faszerowana i surówka z kapusty
Roladka z kurczaka faszerowana pieczarkami z ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Wartość odżywcza i energetyczna
(6 dzień)
(6 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1031 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
-
Białko: 54 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Węglowodany: 118 g
-
Cholesterol: 86 mg
-
Tłuszcz całkowity: 37 g
-
Błonnik: 28 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
Roladki z kurczaka
Składniki:
- 1 mała pierś z kurczaka (ok. 100 g)
- 2 średnie pieczarki (ok. 40 g)
- ½ malutkiej cebuli (ok. 20 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek suszony, czosnek granulowany
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą, tak żeby nie uszkodzić struktury mięsa. Oprószyć przyprawami i odstawić. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać i dusić na oleju, aż wyparuje cały nadmiar wody. Doprawić do smaku pieprzem i czosnkiem granulowanym. Tak przygotowany farsz wyłożyć na pierś z kurczaka, następnie utworzyć z niej roladkę, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok.15-20 minut w 180 st. Celsjusza. Podawać z ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Dodatkowo:
- 2 małe ziemniaki (ok. 130 g)
Surówka z białej kapusty
Składniki:
- 100 g poszatkowanej białej kapusty
- ½ malutkiej marchewki
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli (ok. 5 g)
- ¼ małego startego jabłka (25 g)
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- ½ płaskiej łyżeczki musztardy miodowej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij