Obiad - Roladka z kurczaka z surówką z białej kapusty | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Roladka z kurczaka z surówką z białej kapusty

Roladka z kurczaka faszerowana pieczarkami z ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1210 kcal
  • Białko: 69 g
  • Węglowodany: 135 g
  • Tłuszcz całkowity: 43 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
  • Cholesterol: 109 mg
  • Błonnik: 34 g
Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 130 g)
  • 2 średnie pieczarki (ok. 40 g)
  • ½ malutkiej cebuli (ok. 20 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek suszony, czosnek granulowany
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą, tak żeby nie uszkodzić struktury mięsa. Oprószyć przyprawami i odstawić. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać i dusić na oleju, aż wyparuje cały nadmiar wody. Doprawić do smaku pieprzem i czosnkiem granulowanym. Tak przygotowany farsz wyłożyć na pierś z kurczaka, uformować roladkę, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok. 15-20 minut w 180 st. Celsjusza. Podawać z ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Dodatkowo:
  • 2 małe ziemniaki (ok. 130 g)
Na surówkę
Składniki:
  • 100 g poszatkowanej białej kapusty
  • ½ malutkiej marchewki
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli (ok. 5 g)
  • ¼ małego startego jabłka (25 g)
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • ½ płaskiej łyżeczki musztardy miodowej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej