Obiad - Roladki wołowe z brązowym ryżem i surówką z marchewki | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Roladki wołowe z brązowym ryżem i surówką z marchewki

Roladki wołowe z brązowym ryżem i surówką z marchewki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(4 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1230 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
  • Białko: 61 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
  • Węglowodany: 145 g
  • Cholesterol: 106 mg
  • Tłuszcz całkowity: 41 g
  • Błonnik: 30 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
Roladki wołowe
Składniki:
  • ¼ małej cebuli (15 g)
  • ¼ małej papryki czerwonej (ok. 25 g)
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 100 g polędwicy wołowej
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę wołową rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć przyprawami. Cebulę, paprykę oraz suszonego pomidora drobno posiekać i poddusić na oleju rzepakowym. Tak przygotowanym farszem posmarować kotlet wołowy, zwinąć w rulon, związać kordonkiem i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza. Podawać z brązowym ryżem i surówką z marchewki.
Dodatkowo:
  • 30 g brązowego ryżu
Surówka z marchewki
Składniki:
  • 1 średnia marchew (150 g)
  • ½ małego jabłka (ok. 50 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej