Obiad - Roladki wołowe z brązowym ryżem i surówką z marchewki
Roladki wołowe z brązowym ryżem i surówką z marchewki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(4 dzień)
(4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1230 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
-
Białko: 61 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
-
Węglowodany: 145 g
-
Cholesterol: 106 mg
-
Tłuszcz całkowity: 41 g
-
Błonnik: 30 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
Roladki wołowe
Składniki:
- ¼ małej cebuli (15 g)
- ¼ małej papryki czerwonej (ok. 25 g)
- 1 suszony pomidor
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 100 g polędwicy wołowej
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę wołową rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć przyprawami. Cebulę, paprykę oraz suszonego pomidora drobno posiekać i poddusić na oleju rzepakowym. Tak przygotowanym farszem posmarować kotlet wołowy, zwinąć w rulon, związać kordonkiem i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza. Podawać z brązowym ryżem i surówką z marchewki.
Dodatkowo:
- 30 g brązowego ryżu
Surówka z marchewki
Składniki:
- 1 średnia marchew (150 g)
- ½ małego jabłka (ok. 50 g)
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij