Obiad - Rosół i kieszonki z kurczaka faszerowane pieczarkami
Rosół (gotowany na piersi z kurczaka) z makaronem bezjajecznym (30 g). Kieszonki z kurczaka faszerowane pieczarkami, z ziemniakami pieczonymi w mundurkach i z surówką z marchewki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
(7 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1776 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
-
Białko: 77 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
-
Węglowodany: 225 g
-
Cholesterol: 226 mg
-
Tłuszcz całkowity: 60 g
-
Błonnik: 36 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Kieszonki z kurczaka:
Składniki na kieszonki:
- 100 g piersi z kurczaka
- ½ małej cebuli (ok. 25 g)
- 100 g pieczarek
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek
- 3 średnie ziemniaki (250 g)
Sposób przyrządzenia:
Na 1 łyżeczce oleju rzepakowego poddusić cebulę z pieczarkami. Pierś z kurczaka zamarynować w oleju i przyprawach, wyciąć otwór w postaci kieszonki i nafaszerować pieczarkami. Przyrumienić z obydwu stron na patelni grillowej, następnie zapiec w piekarniku w temp 180 st. Celsjusza przez ok. 10 minut. Podawać z ziemniakami pieczonymi w mundurkach i surówką z marchewki.
Surówka z marchewki
Składniki na surówkę
- 1 duża marchew (200 g)
- ½ małego jabłka (ok. 50 g)
- sok z cytryny
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij