Obiad - Rosół i kieszonki z kurczaka faszerowane pieczarkami | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Rosół i kieszonki z kurczaka faszerowane pieczarkami

Rosół (gotowany na piersi z kurczaka) z makaronem bezjajecznym (30 g). Kieszonki z kurczaka faszerowane pieczarkami, z ziemniakami pieczonymi w mundurkach i z surówką z marchewki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1776 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
  • Białko: 77 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
  • Węglowodany: 225 g
  • Cholesterol: 226 mg
  • Tłuszcz całkowity: 60 g
  • Błonnik: 36 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Kieszonki z kurczaka:
Składniki na kieszonki:
  • 100 g piersi z kurczaka
  • ½ małej cebuli (ok. 25 g)
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek
  • 3 średnie ziemniaki (250 g)
Sposób przyrządzenia:
Na 1 łyżeczce oleju rzepakowego poddusić cebulę z pieczarkami. Pierś z kurczaka zamarynować w oleju i przyprawach, wyciąć otwór w postaci kieszonki i nafaszerować pieczarkami. Przyrumienić z obydwu stron na patelni grillowej, następnie zapiec w piekarniku w temp 180 st. Celsjusza przez ok. 10 minut. Podawać z ziemniakami pieczonymi w mundurkach i surówką z marchewki.
Surówka z marchewki
Składniki na surówkę
  • 1 duża marchew (200 g)
  • ½ małego jabłka (ok. 50 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Następny przepis Dalej