Obiad - Rosół i kurczak w sosie jogurtowo-brokułowym i buraczki | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Rosół i kurczak w sosie jogurtowo-brokułowym i buraczki

Rosół (gotowany na piersi z kurczaka) z makaronem bezjajecznym (50 g). Kurczak w sosie jogurtowo-brokułowym z ziemniakami i buraczkami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
  • Wartość energetyczna: 2009 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
  • Białko: 81 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
  • Węglowodany: 252 g
  • Cholesterol: 105 mg
  • Tłuszcz całkowity: 71 g
  • Błonnik: 41 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Kurczak w sosie
Składniki:
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 200 g brokułu podzielonego na różyczki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego light
  • przyprawy wg uznania
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć przyprawami i odstawić na jakiś czas. Na oliwie zeszklić lekko cebulę, dodać kurczaka i brokuły, podusić. Następnie zalać wywarem warzywnym i gotować ok. 10-15 minut, aż brokuł będzie kruchy (ale nie miękki). Odlać nadmiar wywaru. 3 łyżki wywaru połączyć z jogurtem, wlać do mięsa, wymieszać i wszystko doprawić. Podawać z ryżem.
Dodatkowo:
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mały burak (ok. 100 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ małej cebuli (25 g)
Sposób przyrządzenia:
Buraczka ugotować, utrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i łyżeczkę oliwy. Wymieszać.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej