Obiad - Rosół i kurczak w sosie jogurtowo-brokułowym i buraczki
Rosół (gotowany na piersi z kurczaka) z makaronem bezjajecznym (50 g). Kurczak w sosie jogurtowo-brokułowym z ziemniakami i buraczkami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
(7 dzień)
-
Wartość energetyczna: 2009 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
-
Białko: 81 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
-
Węglowodany: 252 g
-
Cholesterol: 105 mg
-
Tłuszcz całkowity: 71 g
-
Błonnik: 41 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Kurczak w sosie
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka
- 200 g brokułu podzielonego na różyczki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 250 ml wywaru warzywnego
- 2 łyżki jogurtu greckiego light
- przyprawy wg uznania
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć przyprawami i odstawić na jakiś czas. Na oliwie zeszklić lekko cebulę, dodać kurczaka i brokuły, podusić. Następnie zalać wywarem warzywnym i gotować ok. 10-15 minut, aż brokuł będzie kruchy (ale nie miękki). Odlać nadmiar wywaru. 3 łyżki wywaru połączyć z jogurtem, wlać do mięsa, wymieszać i wszystko doprawić. Podawać z ryżem.
Dodatkowo:
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mały burak (ok. 100 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ małej cebuli (25 g)
Sposób przyrządzenia:
Buraczka ugotować, utrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i łyżeczkę oliwy. Wymieszać.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij