Obiad - Rosół i pieczony kurczak z orzechami i kalafiorem | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Rosół i pieczony kurczak z orzechami i kalafiorem

Rosół (gotowany na piersi z kurczaka) z makaronem bezjajecznym (50 g). Pieczony kurczak z orzechami, ziemniakami i kalafiorem z wody.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
  • Wartość energetyczna: 2033 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 23 g
  • Białko: 90 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
  • Węglowodany: 248 g
  • Cholesterol: 131 mg
  • Tłuszcz całkowity: 60 g
  • Błonnik: 41 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
II danie
Składniki:
  • 100 g mięsa z kurczaka
  • 10 g pistacji bez łupinek (posiekanych)
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • odrobina soli, słodka czerwona papryka, pieprz
  • 3 średnie ziemniaki (ok. 270 g)
  • 200 g kalafiora
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do polania kalafiora
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa (mięso będziemy zawijać w rulony). Pokrojone pomidory i pokruszone pistacje dokładnie mieszamy. Udka posypujemy solą i białym pieprzem z jednej strony. Na kurczaku rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji, zwijamy w rulon, związujemy kordonkiem, żeby się nie rozleciał w trakcie smażenia, obsmażamy z obu stron na 1 łyżce oleju rzepakowego, następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podajemy z ryżem i kalafiorem z wody.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej