Obiad - Rosół i pieczony kurczak z orzechami oraz kalafiorem
Rosół (gotowany na piersi z kurczaka) z makaronem bezjajecznym (30 g). Pieczony kurczak z orzechami z brązowym ryżem i kalafiorem z wody.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
(7 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1777 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
-
Białko: 77 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Węglowodany: 241 g
-
Cholesterol: 116 mg
-
Tłuszcz całkowity: 57 g
-
Błonnik: 32 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
II danie
Składniki:
- 80 g mięsa z kurczaka
- 10 g pistacji bez łupinek (posiekanych)
- 1 suszony pomidor
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- słodka czerwona papryka, pieprz
- 3 małe ziemniaki (ok. 250 g)
- 200 g kalafiora (na 1 dzień)
- 1 łyżka oliwy z oliwek do polania kalafiora
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa (mięso będziemy zawijać w rulony). Pokrojone pomidory i pokruszone pistacje dokładnie mieszamy. Udka posypujemy pieprzem, słodką czerwoną papryką z jednej strony. Na kurczaku rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji. Udko zwijamy w rulon, związujemy kordonkiem, obsmażamy z obydwu stron na na patelni teflonowej, następnie zawijamy w nasmarowaną olejem folię aluminiową i pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza. Podajemy z ryżem i kalafiorem z wody.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij