Obiad - Rosół i pieczony kurczak z orzechami oraz kalafiorem | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Rosół i pieczony kurczak z orzechami oraz kalafiorem

Rosół (gotowany na piersi z kurczaka) z makaronem bezjajecznym (30 g). Pieczony kurczak z orzechami z brązowym ryżem i kalafiorem z wody.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1777 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
  • Białko: 77 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
  • Węglowodany: 241 g
  • Cholesterol: 116 mg
  • Tłuszcz całkowity: 57 g
  • Błonnik: 32 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
II danie
Składniki:
  • 80 g mięsa z kurczaka
  • 10 g pistacji bez łupinek (posiekanych)
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • słodka czerwona papryka, pieprz
  • 3 małe ziemniaki (ok. 250 g)
  • 200 g kalafiora (na 1 dzień)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do polania kalafiora
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa (mięso będziemy zawijać w rulony). Pokrojone pomidory i pokruszone pistacje dokładnie mieszamy. Udka posypujemy pieprzem, słodką czerwoną papryką z jednej strony. Na kurczaku rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji. Udko zwijamy w rulon, związujemy kordonkiem, obsmażamy z obydwu stron na na patelni teflonowej, następnie zawijamy w nasmarowaną olejem folię aluminiową i pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza. Podajemy z ryżem i kalafiorem z wody.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej