Obiad - Sznycle w sosie z brokułów i sałatka
Sznycle z indyka w sosie brokułowym z ryżem i sałatką z pomidora.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
(na 1 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1223 kcal
-
Białko: 67 g
-
Węglowodany: 140 g
-
Tłuszcz całkowity: 43 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
-
Cholesterol: 110 mg
-
Błonnik: 30 g
Składniki:
- 1 sznycel z indyka (ok. 100 g)
- 100 g różyczek brokułu
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: pieprz, czosnek, słodka czerwona papryka
- wywar z włoszczyzny (może być z kostki bez soli)
- 1 czubata łyżka jogurtu greckiego light lub innego gęstego
Sposób przyrządzenia:
Sznycel z indyka oprószyć przyprawami. Na oliwie zeszklić cebulę i dodać różyczki brokułu. Indyka zalać 100 ml wywaru i dusić do momentu, aż brokuł i indyk będą miękkie. Jogurt podprawić sosem, dodać do pozostałych składników i zagotować, a na koniec doprawić do smaku. Podawać z ryżem i sałatką z pomidorów.
Dodatkowo:
- 30 g ryżu brązowego
Na sałatkę
Składniki:
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- kilka świeżych listków bazylii
- ocet balsamiczny
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, listki bazylii posiekać. Umieścić w miseczce, wymieszać z olejem i octem balsamicznym.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij