Obiad - Zapiekanka z makaronem | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka z makaronem.
Wartość odżywcza i energetyczna
(4 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1016 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
  • Białko: 53 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
  • Węglowodany: 121 g
  • Cholesterol: 88 mg
  • Tłuszcz całkowity: 35 g
  • Błonnik: 23 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
Zapiekanka z makaronem
Składniki:
  • 30 g razowego makaronu (kokardki lub rurki)
  • ½ małej cebuli
  • 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • 50 g mięsa z udka z indyka
  • 100 g pieczarek
  • 100 g różyczek kalafiora
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 10 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Dusić do momentu, aż wyparuje woda. Makaron ugotować na półtwardo, następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i przykryć wcześniej przygotowanym farszem. Na tym położyć ugotowanego na półtwardo kalafiora, pomidory pokrojone w kostkę, posypać serem i zapiekać w 180 st. przez ok. 20-30 minut.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej