Obiad - Zapiekanka z makaronem
Zapiekanka z makaronem.
Wartość odżywcza i energetyczna
(4 dzień)
(4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1016 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
-
Białko: 53 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
-
Węglowodany: 121 g
-
Cholesterol: 88 mg
-
Tłuszcz całkowity: 35 g
-
Błonnik: 23 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
Zapiekanka z makaronem
Składniki:
- 30 g razowego makaronu (kokardki lub rurki)
- ½ małej cebuli
- 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
- 50 g mięsa z udka z indyka
- 100 g pieczarek
- 100 g różyczek kalafiora
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 10 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Dusić do momentu, aż wyparuje woda. Makaron ugotować na półtwardo, następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i przykryć wcześniej przygotowanym farszem. Na tym położyć ugotowanego na półtwardo kalafiora, pomidory pokrojone w kostkę, posypać serem i zapiekać w 180 st. przez ok. 20-30 minut.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij