Obiad - Zapiekanka z makaronem
Zapiekanka z makaronem.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
(na 1 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1212 kcal
-
Białko: 64 g
-
Węglowodany: 145 g
-
Tłuszcz całkowity: 42 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
-
Cholesterol: 129 mg
-
Błonnik: 29 g
Składniki:
- 30 g razowego makaronu (kokardki lub rurki)
- ½ małej cebuli
- 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
- 100 g mięsa z udka z indyka
- 100 g pieczarek
- 100 g różyczek kalafiora
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 10 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso i pokrojone w ćwiartki pieczarki, a następnie dusić do momentu, aż wyparuje woda. Makaron ugotować na półtwardo, umieścić w naczyniu żaroodpornym, na niego wyłożyć wcześniej przygotowany farsz, ugotowanego na półtwardo kalafiora oraz pomidory pokrojone w kostkę. Całość posypać serem i zapiekać w 180 st. przez ok. 20-30 minut.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij