Obiad - Zapiekanka z makaronem | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka z makaronem.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1212 kcal
  • Białko: 64 g
  • Węglowodany: 145 g
  • Tłuszcz całkowity: 42 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
  • Cholesterol: 129 mg
  • Błonnik: 29 g
Składniki:
  • 30 g razowego makaronu (kokardki lub rurki)
  • ½ małej cebuli
  • 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • 100 g mięsa z udka z indyka
  • 100 g pieczarek
  • 100 g różyczek kalafiora
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 10 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso i pokrojone w ćwiartki pieczarki, a następnie dusić do momentu, aż wyparuje woda. Makaron ugotować na półtwardo, umieścić w naczyniu żaroodpornym, na niego wyłożyć wcześniej przygotowany farsz, ugotowanego na półtwardo kalafiora oraz pomidory pokrojone w kostkę. Całość posypać serem i zapiekać w 180 st. przez ok. 20-30 minut.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej