Obiad - Zupa cebulowa z grzanką i serem oraz spaghetti
Zupa cebulowa z grzanką i serem. Spaghetti bolognese.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
(3 - 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1800 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 24 g
-
Białko: 75 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Węglowodany: 220 g
-
Cholesterol: 181 mg
-
Tłuszcz całkowity: 62 g
-
Błonnik: 35 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Zupa cebulowa z grzanką i serem
Składniki na zupę (na 2 dni):
- ok. 0,5 kg cebuli białej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- ½ plasterka sera żółtego light
- 0,5 litra wywaru warzywnego
- 30 g grzanek z chleba pełnoziarnistego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w piórka. W garnku rozgrzać olej i masło, szklić cebulę na małym ogniu, do czasu jak stanie się szklisto-biała (ok. 0,5 godziny). Po tym czasie wlać wino i gotować, aż odparuje. Wlać wywar z włoszczyzny i gotować jeszcze ok. 15-20 minut. Doprawić odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczywo zapiec z serem w piekarniku. Następnie umieścić w miseczce i zalać gorącą zupą.
Spaghetti bolognese
Składniki na spaghetti (na 2 dni):
- 30 g makaronu razowego typu spaghetti (na 1 dzień)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 120 g chudej wołowiny (najlepiej polędwicy)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1 puszka pomidorów
- ½ plasterka sera żółtego light drobno posiekanego
- odrobina soli, pieprzu, bazylia
- świeże listki bazylii
Sposób przyrządzenia:
Marchew, pietruszkę oraz selera umyć, obrać i utrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dusić na 1 łyżce oleju rzepakowego. W międzyczasie umyć i zmielić wołowinę, poddusić ją na łyżce oleju z przyprawami. Kiedy warzywa się zarumienią, dodać pomidory z puszki i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie wszystko zmiksować na jednolitą masę i połączyć z mięsem. Makaron gotować ok. 10 minut, następnie odcedzić i wymieszać z 1 łyżeczką oliwy. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać serem żółtym i ozdobić świeżymi listkami bazylii.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij