Obiad - Zupa cebulowa z grzanką i serem oraz spaghetti
Zupa cebulowa z grzanką i serem. Spaghetti bolognese.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
(3 - 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 2000 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
-
Białko: 80 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
-
Węglowodany: 262 g
-
Cholesterol: 181 mg
-
Tłuszcz całkowity: 69 g
-
Błonnik: 40 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Zupa cebulowa
Składniki na zupę (na 2 dni):
- ok. 0,5 kg cebuli białej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- ½ plasterka sera żółtego light
- 0,5 litra wywaru warzywnego
- 50 g grzanek z chleba pełnoziarnistego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w piórka. W garnku rozgrzać olej i masło, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu, do czasu jak będzie szklistobiała (ok. 0,5 godziny). Po tym czasie wlać wino i zagotować, aż odparuje. Wlać wywar z włoszczyzny i gotować jeszcze ok. 15-20 minut. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i gałką muszkatołową. Pieczywo zapiec z serem w piekarniku. Następnie umieścić w miseczce, zalać gorącą zupą.
Spaghetti bolognese
Składniki (na 2 dni):
- 50 g makaronu razowego spaghetti (na 1 dzień)
- 120 g chudej wołowiny (najlepiej polędwicy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1 puszka pomidorów
- ½ plasterka drobno posiekanego sera żółtego light
- odrobina soli, pieprzu
- świeże listki bazylii
Sposób przyrządzenia:
Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i utrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dusić na 1 łyżce oleju rzepakowego. W międzyczasie umyć i zmielić wołowinę, poddusić ją na łyżce oleju z przyprawami. Kiedy warzywa się zarumienią, dodać pomidory z puszki i dusić ok. 10 minut, po tym czasie wszystko zmiksować na jednolitą masę i połączyć z mięsem. Makaron gotować ok. 10 minut, następnie odcedzić i wymieszać z 1 łyżeczką oliwy. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać serem żółtym i ozdobić świeżymi listkami bazylii.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij