Obiad - Zupa cebulowa z grzanką i serem oraz spaghetti | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa cebulowa z grzanką i serem oraz spaghetti

Zupa cebulowa z grzanką i serem. Spaghetti bolognese.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
  • Wartość energetyczna: 2000 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
  • Białko: 80 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
  • Węglowodany: 262 g
  • Cholesterol: 181 mg
  • Tłuszcz całkowity: 69 g
  • Błonnik: 40 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Zupa cebulowa
Składniki na zupę (na 2 dni):
  • ok. 0,5 kg cebuli białej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • ½ plasterka sera żółtego light
  • 0,5 litra wywaru warzywnego
  • 50 g grzanek z chleba pełnoziarnistego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w piórka. W garnku rozgrzać olej i masło, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu, do czasu jak będzie szklistobiała (ok. 0,5 godziny). Po tym czasie wlać wino i zagotować, aż odparuje. Wlać wywar z włoszczyzny i gotować jeszcze ok. 15-20 minut. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i gałką muszkatołową. Pieczywo zapiec z serem w piekarniku. Następnie umieścić w miseczce, zalać gorącą zupą.
Spaghetti bolognese
Składniki (na 2 dni):
  • 50 g makaronu razowego spaghetti (na 1 dzień)
  • 120 g chudej wołowiny (najlepiej polędwicy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 puszka pomidorów
  • ½ plasterka drobno posiekanego sera żółtego light
  • odrobina soli, pieprzu
  • świeże listki bazylii
Sposób przyrządzenia:
Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i utrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dusić na 1 łyżce oleju rzepakowego. W międzyczasie umyć i zmielić wołowinę, poddusić ją na łyżce oleju z przyprawami. Kiedy warzywa się zarumienią, dodać pomidory z puszki i dusić ok. 10 minut, po tym czasie wszystko zmiksować na jednolitą masę i połączyć z mięsem. Makaron gotować ok. 10 minut, następnie odcedzić i wymieszać z 1 łyżeczką oliwy. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać serem żółtym i ozdobić świeżymi listkami bazylii.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej