Obiad - Zupa kalafiorowa, roladka z mintaja i surówka z kapusty | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa kalafiorowa, roladka z mintaja i surówka z kapusty

Zupa kalafiorowa. Roladka z mintaja z brązowym ryżem i surówką z białej kapusty.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 - 6 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1780 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
  • Białko: 80 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
  • Węglowodany: 230 g
  • Cholesterol: 121 mg
  • Tłuszcz całkowity: 59 g
  • Błonnik: 37 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Zupa kalafiorowa
Składniki na zupę (na 2 dni):
  • 400 g kalafiora podzielonego na różyczki
  • włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g)
  • ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 g ziemniaków
  • 150 g jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
  • pieprz, koperek
Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę pokroić w małą kostkę, ziemniaki w większą. Do garnka wlać ok. 0,7 litra wody, zagotować. Do gotującej się wody dodać warzywa - kalafiora i ziemniaki, zagotować. Jogurt naturalny przyprawić wywarem, wlać do zupy, wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać posypaną koperkiem.
Roladka z mintaja z brązowym ryżem
Składniki na roladki z mintaja (na 1 dni):
  • 100 g fileta z mintaja
  • 1 plasterek mozzarelli light
  • 1 suszony pomidor pokrojony w kostkę
  • odrobina musztardy miodowej
  • pieprz cytrynowy, sok z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Filet z mintaja oprószyć pieprzem, odrobiną soli, skropić sokiem z cytryny. Jedną stronę posmarować odrobiną musztardy, położyć plaster mozzarelli i posypać suszonym pomidorem. Urwać kawałek folii aluminiowej, wysmarować olejem rzepakowym, zawinąć w nią rybę i piec w piekarniku ok. 10-15 minut w 180 st. Celsjusza. Podawać z brązowym ryżem (30 g) i surówką z białej kapusty.
Surówka z białej kapusty
Składniki na sałatkę (na 2 dzień):
  • 300 g poszatkowanej białej kapusty
  • 1 średnia marchewka (100 g) starta na tarce
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • ½ małego startego jabłka (50 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej