Obiad - Zupa kalafiorowa, roladka z mintaja i surówka z kapusty
Zupa kalafiorowa. Roladka z mintaja z brązowym ryżem i surówką z białej kapusty.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 - 6 dzień)
(5 - 6 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1780 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
-
Białko: 80 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
-
Węglowodany: 230 g
-
Cholesterol: 121 mg
-
Tłuszcz całkowity: 59 g
-
Błonnik: 37 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Zupa kalafiorowa
Składniki na zupę (na 2 dni):
- 400 g kalafiora podzielonego na różyczki
- włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g)
- ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 250 g ziemniaków
- 150 g jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
- pieprz, koperek
Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę pokroić w małą kostkę, ziemniaki w większą. Do garnka wlać ok. 0,7 litra wody, zagotować. Do gotującej się wody dodać warzywa - kalafiora i ziemniaki, zagotować. Jogurt naturalny przyprawić wywarem, wlać do zupy, wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać posypaną koperkiem.
Roladka z mintaja z brązowym ryżem
Składniki na roladki z mintaja (na 1 dni):
- 100 g fileta z mintaja
- 1 plasterek mozzarelli light
- 1 suszony pomidor pokrojony w kostkę
- odrobina musztardy miodowej
- pieprz cytrynowy, sok z cytryny
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Filet z mintaja oprószyć pieprzem, odrobiną soli, skropić sokiem z cytryny. Jedną stronę posmarować odrobiną musztardy, położyć plaster mozzarelli i posypać suszonym pomidorem. Urwać kawałek folii aluminiowej, wysmarować olejem rzepakowym, zawinąć w nią rybę i piec w piekarniku ok. 10-15 minut w 180 st. Celsjusza. Podawać z brązowym ryżem (30 g) i surówką z białej kapusty.
Surówka z białej kapusty
Składniki na sałatkę (na 2 dzień):
- 300 g poszatkowanej białej kapusty
- 1 średnia marchewka (100 g) starta na tarce
- ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
- ½ małego startego jabłka (50 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij