Obiad - Zupa koperkowa z ziemniakami i pulpeciki z łososia z ryżem i surówką z marchewki
Zupa koperkowa z ziemniakami. Pulpeciki z łososia z ryżem i surówką z marchewki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 - 6 dzień)
(5 - 6 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1823 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
-
Białko: 74 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Węglowodany: 230 g
-
Cholesterol: 105 mg
-
Tłuszcz całkowity: 62 g
-
Błonnik: 35 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Zupa koperkowa
Składniki na zupę (na 2 dni):
- 1 małe udko obrane ze skóry (usunąć trzeba również widoczny tłuszcz)
- włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
- pęczek koperku
- 3 małe ziemniaki (250 g)
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Z udka, włoszczyzny i pokrojonych w kostkę ziemniaków ugotować wywar. Dodać koperek. Zabielić jogurtem.
Pulpeciki z łososia
Składniki na pulpeciki (na 2 dni):
- 120 g świeżego łososia
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 białko
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (1 dzień)
- sok z cytryny, odrobina soli, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Łososia umyć i drobno pokroić. Płatki owsiane namoczyć w wodzie (ma się zrobić gęsta papka). Do posiekanego łososia dodać namoczone płatki owsiane, białko i przyprawy. Wszystko dokładnie połączyć. Pół masy przykryć i schować do lodówki na następny dzień, a z drugiej uformować pulpeciki, które należy poddusić na 1 łyżeczce oleju rzepakowego.
Ryż
Składniki na ryż (na 2 dni):
- 60 g ryżu brązowego
- 1 mały pomidor
- 1 malutka cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. W międzyczasie na oleju poddusić sparzone i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobno posiekaną cebulę. Do tak przygotowanego sosu dodać ryż, przyprawy (słodką czerwoną paprykę, pieprz) i wszystko dokładnie wymieszać.
Surówka z marchewki
Składniki na surówkę (na 2 dni):
- 1 średnia marchew (150 g)
- ¼ małego jabłka (ok. 25 g)
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać oliwą i wymieszać.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij