Obiad - Zupa krem z brokułów z grzanką i faszerowany bakłażan
Zupa krem z brokułów z grzanką. Faszerowany bakłażan.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 dzień)
(3 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1417 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
-
Białko: 77 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
-
Węglowodany: 167 g
-
Cholesterol: 113 mg
-
Tłuszcz całkowity: 48 g
-
Błonnik: 34 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
Zupa krem z brokułów
Składniki na zupę (2 porcje):
- 400 g brokułu podzielić na różyczki
- 1 średnia cebula (100 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- włoszczyzna: 1 mała marchew (100 g), ½ pietruszki (50 g), ¼ selera (50 g)
- 0,7 litra wody
- przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i startą włoszczyznę zarumienić na oleju rzepakowym. Brokuł podzielić na różyczki, dodać do pozostałych warzyw i chwilę poddusić. Następnie zalać wodą i gotować, aż brokuł będzie miękki. Doprawić do smaku i zmiksować.
Dodatkowo:
- 15 g grzanek (na 1 dzień)
Faszerowany bakłażan
Składniki:
- ½ średniego bakłażana (125 g)
- 100 g zmielonej piersi z kurczaka
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- 1 mały pomidor
- 15 g ryżu (przed ugotowaniem)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ plasterka sera żółtego o zaniżonej zawartości tłuszczu
- pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na oliwie zarumienić cebulę i miąższ z bakłażana, dodać zmielone mięso i pomidor, doprawić do smaku i dusić ok. 10 minut. Dodać kukurydzę i wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać bakłażana, posypać serem i zapiekać ok. 30 minut w 180°C.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij