Obiad - Zupa krem z brokułu z grzanką i faszerowany bakłażan | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa krem z brokułu z grzanką i faszerowany bakłażan

Zupa krem z brokułu z grzanką. Faszerowany bakłażan.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1589 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
  • Białko: 85 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
  • Węglowodany: 187 g
  • Cholesterol: 113 mg
  • Tłuszcz całkowity: 55 g
  • Błonnik: 34 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Zupa krem z brokułu
Składniki (2 porcje):
  • 400 g brokułu podzielić na różyczki
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • włoszczyzna: 1 mała marchew (100 g), ½ pietruszki (50 g), ¼ selera (50 g)
  • 0,7 litra wody
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i startą włoszczyznę zarumienić na oleju rzepakowym. Brokuł podzielić na różyczki, dodać do pozostałych warzyw i chwilę poddusić, zalać wodą i gotować, aż brokuł będzie miękki. Doprawić do smaku i zmiksować.
Dodatkowo:
  • 15 g grzanek (na 1 dzień)
Faszerowany bakłażan
Składniki:
  • ½ dużego bakłażana (125 g)
  • 100 g zmielonej piersi z kurczaka
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 1 mały pomidor
  • 30 g ryżu (przed ugotowaniem)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 plasterek sera żółtego o zaniżonej zawartości tłuszczu
  • pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na oliwie zarumienić cebulę i miąższ z bakłażana, dodać zmielone mięso i pomidora, doprawić do smaku i dusić ok. 10 minut. Dodać kukurydzę i wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać bakłażana, posypać serem i zapiekać ok. 30 minut w 180 st. Celsjusza.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej