Obiad - Zupa krem z brokułu z grzanką i zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pomidorem
Zupa krem z brokułu z grzanką. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pomidorem.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
(1 - 2 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1830 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
-
Białko: 79 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
-
Węglowodany: 236 g
-
Cholesterol: 101 mg
-
Tłuszcz całkowity: 64 g
-
Błonnik: 37 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Krem z brokułu
Składniki na krem (na 2 dni):
- 400 g brokułu podzielonego na różyczki
- włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g),
- ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz, gałka muszkatołowa
- ½ kostki warzywnej o obniżonej zawartości soli
- 50 g pieczywa, może być graham
- (pokroić w kostkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza do momentu, aż kostki będą twarde)
Sposób przyrządzenia:
Brokuł pokroić w kostkę, włoszczyznę wrzucić do gotującej się wody, dodać przyprawy, dodać ½ kostki warzywnej oraz przyprawy i gotować. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać olej i zmiksować. Podawać z grzankami.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Składniki na zapiekankę (na 2 dni):
- 4 średnie ziemniaki (500 g)
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki mleka 1,5 % (ok. 200 ml)
- pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. W garnku zagrzać mleko, wrzucić do niego ziemniaki i gotować ok. 10-15 minut. W międzyczasie zmielić pierś z kurczaka, dodać do niej przyprawy (pieprz, słodką czerwoną paprykę, tymianek), 1 łyżkę oliwy z oliwek i poddusić na patelni. Naczynie żaroodporne posmarować małą ilością oliwy. Rozłożyć pierwszą warstwę ziemniaków, na niej ułożyć mięso i przykryć je drugą warstwą ziemniaków. Zalać wszystko resztą mleka i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza przez ok. 15-20 minut. Podawać z sałatką z pomidora.
Sałatka z pomidora
Składniki na sałatkę (na 1 dni):
- 1 średni pomidor (ok. 100 g)
- ½ małej cebuli (25 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz, świeża lub suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Pomidora pokroić w plasterki, posypać pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Wszystko polać oliwą i posypać bazylią.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij