Obiad - Zupa krem z czerwonej papryki i pierś z indyka i surówka | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa krem z czerwonej papryki i pierś z indyka i surówka

Zupa krem z czerwonej papryki z grzanką. Grillowana pierś z indyka z ziemniakiem i surówką z marchewki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(2 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1591 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 23 g
  • Białko: 85 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
  • Węglowodany: 184 g
  • Cholesterol: 123 mg
  • Tłuszcz całkowity: 57 g
  • Błonnik: 44 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Zupa krem z czerwonej papryki
Składniki na zupę (na 2 dni):
  • 500 g papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • włoszczyzna (marchew 2 szt., pietruszka, seler, por)
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka
  • 30 g grzanek (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Paprykę umyć, usunąć gniazda i pokroić w paseczki. Włoszczyznę umyć, obrać, zalać wodą (ok. 0,6 litra) i ugotować wywar z włoszczyzny. W międzyczasie obrać cebulę, pokroić w paski i poddusić na oleju. Kiedy cebula będzie już zeszklona, dodać paprykę i dusić ok. 15 minut do miękkości, po tym czasie zalać wywarem z włoszczyzny i gotować ok. 10 minut. Następnie doprawić do smaku, zmiksować, dodać koncentrat i wymieszać.
Dodatkowo:
  • 1 mały ziemniak (80 g)
Grillowana pierś z indyka
Składniki:
  • 120 g piersi z indyka (mały filet)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sałatkę. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obydwu stron.
Surówka z marchewki
Składniki:
  • 1 średnia marchew (150 g)
  • ½ małego jabłka (ok. 50 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej