Obiad - Zupa krem z czerwonej papryki oraz grillowana pierś indyka
Zupa krem z czerwonej papryki z grzanką. Grillowana pierś z indyka z ziemniakiem i surówką z marchewki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 2 dzień)
(na 2 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1387 kcal
-
Białko: 72 g
-
Węglowodany: 163 g
-
Tłuszcz całkowity: 49 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
-
Cholesterol: 105 mg
-
Błonnik: 36 g
Składniki(na 2 dni):
- 400 g papryki czerwonej
- 1 średnia cebula (100 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- włoszczyzna (marchew 2 szt., pietruszka, seler, por)
- przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka
- 15 g grzanek (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Paprykę umyć, usunąć gniazda i pokroić w paseczki. Włoszczyznę umyć, obrać, zalać wodą (ok. 0,6 litra) i ugotować wywar z włoszczyzny. W międzyczasie obrać cebulę, pokroić w paski i poddusić na oleju. Kiedy cebula się zarumieni, należy dodać paprykę i dusić ok. 15 minut do miękkości, a następnie zalać wywarem z włoszczyzny i gotować przez ok. 10 minut. Po tym czasie doprawić do smaku, zmiksować, dodać koncentrat i wymieszać.
Dodatkowo:
- 1 mały ziemniak (80 g)
Na grillowaną pierś z indyka
Składniki:
- 100 g piersi z indyka (mały filet)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sałatkę. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obu stron.
Surówka
Składniki:
- 1 średnia marchew (150 g)
- ½ małego jabłka (ok. 50 g)
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij