Obiad - Zupa krem z kalafiora i stek wołowy z sałatką | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa krem z kalafiora i stek wołowy z sałatką

Zupa krem z kalafiora. Stek wołowy z sałatką.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1206 kcal
  • Białko: 68 g
  • Węglowodany: 136 g
  • Tłuszcz całkowity: 43 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
  • Cholesterol: 100 mg
  • Błonnik: 32 g
Składniki na (2 porcje):
  • 200 ml mleka 1,5% tłuszczu
  • 300 g kalafiora
  • 200 g ziemniaków
  • wywar z włoszczyzny (½ szklanki)
  • odrobina curry, mielonego imbiru, sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wlać mleko do dużego rondla i postawić na średnim ogniu. Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić do mleka wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, dodać imbir, curry i pieprz. Doprowadzić mleko do wrzenia, wlać gorący wywar z warzyw, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 20 minut, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie zmiksować.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodatkowo (na 1 dzień):
Składniki:
  • 100 g polędwicy wołowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: odrobina soli i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę wołową natrzeć przyprawami i oliwą, grillować z obydwu stron. Podawać z sałatą.
Składniki na sałatkę:
Składniki:
  • 2 liście sałaty lodowej
  • ½ małego pomidora (50 g)
  • ¼ ogórka zielonego (50 g)
  • ¼ papryki czerwonej (50 g)
Na sos:
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • sok z cytryny
  • ocet winny
Sposób przyrządzenia:
Sałatę pokroić we wstążki, pomidora w plasterki, ogórka i paprykę w kostkę. Wymieszać i polać sosem.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej