Obiad - Zupa krem z kalafiora i stek wołowy z sałatką
Zupa krem z kalafiora. Stek wołowy z sałatką.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
(na 1 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1206 kcal
-
Białko: 68 g
-
Węglowodany: 136 g
-
Tłuszcz całkowity: 43 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
-
Cholesterol: 100 mg
-
Błonnik: 32 g
Składniki na (2 porcje):
- 200 ml mleka 1,5% tłuszczu
- 300 g kalafiora
- 200 g ziemniaków
- wywar z włoszczyzny (½ szklanki)
- odrobina curry, mielonego imbiru, sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wlać mleko do dużego rondla i postawić na średnim ogniu. Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić do mleka wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, dodać imbir, curry i pieprz. Doprowadzić mleko do wrzenia, wlać gorący wywar z warzyw, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 20 minut, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie zmiksować.
Dodatkowo (na 1 dzień):
Składniki:
- 100 g polędwicy wołowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: odrobina soli i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę wołową natrzeć przyprawami i oliwą, grillować z obydwu stron. Podawać z sałatą.
Składniki na sałatkę:
Składniki:
- 2 liście sałaty lodowej
- ½ małego pomidora (50 g)
- ¼ ogórka zielonego (50 g)
- ¼ papryki czerwonej (50 g)
Na sos:
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- sok z cytryny
- ocet winny
Sposób przyrządzenia:
Sałatę pokroić we wstążki, pomidora w plasterki, ogórka i paprykę w kostkę. Wymieszać i polać sosem.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij