Obiad - Zupa krem z kalafiora z curry i pierś z kurczaka w sosie oraz surówka
Zupa krem z kalafiora z curry i grzanką. Pierś z kurczaka w sosie musztardowym z ziemniakami z wody i surówką z cukinii.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
(3 - 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1744 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
-
Białko: 78 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
-
Węglowodany: 220 g
-
Cholesterol: 102 mg
-
Tłuszcz całkowity: 61 g
-
Błonnik: 32 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Krem z kalafiora
Składniki na krem (na 2 dni):
- 1,5 szklanki mleka
- mały kalafior (ok. 400 g albo mniejszy)
- odrobina curry, mielonego imbiru, pieprz
- 1 łyżka margaryny
- 30 g grzanek z chleba graham
Sposób przyrządzenia:
Wlać mleko do dużego rondla i postawić na średnim ogniu. Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić do mleka wraz z imbirem, curry i pieprzem. Doprowadzić mleko do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Po tym czasie zmiksować. Dodać masło i wymieszać. Podawać z grzanką pokrojoną w kostkę.
Kurczaka w sosie musztardowym
Składniki (na 2 dni):
- 180 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki musztardy
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: pieprz, 1 ząbek czosnku, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zamarynować w oleju, roztartym czosnku i słodkiej czerwonej papryce. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać kurczaka, zalać odrobiną wody, dusić ok. 10 minut. Do wytworzonego sosu z wody i mięsa dodać musztardę i wymieszać. Podawać z ziemniakiem (ok. 140 g) i surówką z cukinii.
Surówkę z cukinii
Składniki (na 1 dni):
- ½ małej cukinii (ok. 100 g)
- 1 mały pomidor (ok. 100 g)
- ½ małej cebuli (ok. 25 g)
- odrobina cukru
Na sos:
- 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w piórka, posypać cukrem. Pomidora pokroić w ćwiartki, a cukinię w cienkie plasterki. Tak przygotowane warzywa wymieszać z sosem.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij