Obiad - Zupa krem z kalafiora z curry i pierś z kurczaka w sosie oraz surówka | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa krem z kalafiora z curry i pierś z kurczaka w sosie oraz surówka

Zupa krem z kalafiora z curry i grzanką. Pierś z kurczaka w sosie musztardowym z ziemniakami z wody i surówką z cukinii.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1744 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
  • Białko: 78 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
  • Węglowodany: 220 g
  • Cholesterol: 102 mg
  • Tłuszcz całkowity: 61 g
  • Błonnik: 32 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Krem z kalafiora
Składniki na krem (na 2 dni):
  • 1,5 szklanki mleka
  • mały kalafior (ok. 400 g albo mniejszy)
  • odrobina curry, mielonego imbiru, pieprz
  • 1 łyżka margaryny
  • 30 g grzanek z chleba graham
Sposób przyrządzenia:
Wlać mleko do dużego rondla i postawić na średnim ogniu. Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić do mleka wraz z imbirem, curry i pieprzem. Doprowadzić mleko do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Po tym czasie zmiksować. Dodać masło i wymieszać. Podawać z grzanką pokrojoną w kostkę.
Kurczaka w sosie musztardowym
Składniki (na 2 dni):
  • 180 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, 1 ząbek czosnku, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zamarynować w oleju, roztartym czosnku i słodkiej czerwonej papryce. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać kurczaka, zalać odrobiną wody, dusić ok. 10 minut. Do wytworzonego sosu z wody i mięsa dodać musztardę i wymieszać. Podawać z ziemniakiem (ok. 140 g) i surówką z cukinii.
Surówkę z cukinii
Składniki (na 1 dni):
  • ½ małej cukinii (ok. 100 g)
  • 1 mały pomidor (ok. 100 g)
  • ½ małej cebuli (ok. 25 g)
  • odrobina cukru
Na sos:
  • 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w piórka, posypać cukrem. Pomidora pokroić w ćwiartki, a cukinię w cienkie plasterki. Tak przygotowane warzywa wymieszać z sosem.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej