Obiad - Zupa krem z kalafiora z curry, pierś z kurczaka w sosie i surówka | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa krem z kalafiora z curry, pierś z kurczaka w sosie i surówka

Zupa krem z kalafiora z curry z grzanką. Pierś z kurczaka w sosie musztardowym z ziemniakami z wody i surówką z cukinii.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1944 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 28 g
  • Białko: 85 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
  • Węglowodany: 260 g
  • Cholesterol: 107 mg
  • Tłuszcz całkowity: 66 g
  • Błonnik: 37 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Krem z kalafiora
Składniki na krem z kalafiora (na 2 dni):
  • 1,5 szklanki mleka
  • mały kalafior (ok. 400 g albo mniejszy)
  • odrobina curry, mielonego imbiru, sól i pieprz
  • 1 łyżka margaryny
  • 50 g grzanek z chleba graham
Sposób przyrządzenia:
Wlać mleko do dużego rondla i postawić na średnim ogniu. Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić do mleka wraz z imbirem, curry, solą i pieprzem. Doprowadzić mleko do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Po tym czasie zmiksować. Dodać masło i wymieszać. Podawać z grzanką pokrojoną w kostkę.
Kurczak w sosie musztardowym
Składniki na kurczaka w sosie musztardowym (na 2 dni):
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy pieprz, 1 ząbek czosnku, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zamarynować w oleju, roztartym czosnku i słodkiej czerwonej papryce. Na patelni rozgrzać olej, krótko obsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i kurczaka, zalać odrobiną wody, dusić ok. 10 minut. Do wytworzonego sosu z wody i mięsa dodać musztardę i wymieszać. Podawać z ziemniakami (ok. 140 g) i surówką z cukinii.
Surówka z cukinii
Składniki na surówkę z cukinii (na 1 dzień):
  • ½ małej cukinii (ok. 100 g)
  • 1 mały pomidor (ok. 100 g)
  • ½ małej cebuli (ok. 25 g)
  • odrobina cukru
Na sos:
  • 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w piórka, posypać cukrem. Pomidora pokroić w ćwiartki, a cukinię w cienkie plasterki. Tak przygotowane warzywa wymieszać z sosem.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej