Obiad - Zupa krem z kalafiora z curry, pierś z kurczaka w sosie i surówka
Zupa krem z kalafiora z curry z grzanką. Pierś z kurczaka w sosie musztardowym z ziemniakami z wody i surówką z cukinii.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
(3 - 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1944 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 28 g
-
Białko: 85 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
-
Węglowodany: 260 g
-
Cholesterol: 107 mg
-
Tłuszcz całkowity: 66 g
-
Błonnik: 37 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Krem z kalafiora
Składniki na krem z kalafiora (na 2 dni):
- 1,5 szklanki mleka
- mały kalafior (ok. 400 g albo mniejszy)
- odrobina curry, mielonego imbiru, sól i pieprz
- 1 łyżka margaryny
- 50 g grzanek z chleba graham
Sposób przyrządzenia:
Wlać mleko do dużego rondla i postawić na średnim ogniu. Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić do mleka wraz z imbirem, curry, solą i pieprzem. Doprowadzić mleko do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Po tym czasie zmiksować. Dodać masło i wymieszać. Podawać z grzanką pokrojoną w kostkę.
Kurczak w sosie musztardowym
Składniki na kurczaka w sosie musztardowym (na 2 dni):
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki musztardy
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy pieprz, 1 ząbek czosnku, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zamarynować w oleju, roztartym czosnku i słodkiej czerwonej papryce. Na patelni rozgrzać olej, krótko obsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i kurczaka, zalać odrobiną wody, dusić ok. 10 minut. Do wytworzonego sosu z wody i mięsa dodać musztardę i wymieszać. Podawać z ziemniakami (ok. 140 g) i surówką z cukinii.
Surówka z cukinii
Składniki na surówkę z cukinii (na 1 dzień):
- ½ małej cukinii (ok. 100 g)
- 1 mały pomidor (ok. 100 g)
- ½ małej cebuli (ok. 25 g)
- odrobina cukru
Na sos:
- 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w piórka, posypać cukrem. Pomidora pokroić w ćwiartki, a cukinię w cienkie plasterki. Tak przygotowane warzywa wymieszać z sosem.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij