Obiad - Zupa krem z papryki i kurczak po chińsku
Zupa krem z czerwonej papryki z grzanką. Kurczak po chińsku.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
(1 - 2 dzień)
-
Wartość energetyczna: 2009 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
-
Białko: 83 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
-
Węglowodany: 292 g
-
Cholesterol: 75 mg
-
Tłuszcz całkowity: 55 g
-
Błonnik: 52 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Krem z czerwonej papryki
Składniki (na 2 dni):
- 0,4 kg papryki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka
- grzanki z chleba pełnoziarnistego (ok. 50 g)
Sposób przyrządzenia:
Papryki umyć, usunąć gniazda, pokroić w paseczki lub kostkę, cebulę pokroić w piórka. Warzywa dusić na 2 łyżkach oleju rzepakowego ok. 10-15 minut, po tym czasie zalać wywarem warzywnym i zagotować. Zmiksować, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Podawać z grzankami.
Kurczak po chińsku
Składniki (na 2 dni):
- 150 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 225 g mieszanki chińskich warzyw
- przyprawy: sos sojowy, pieprz, świeży imbir
- 50 g ryżu parabolicznego z dzikim
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zamarynować w sosie sojowym, soku z cytryny, tartym imbirze, pieprzu i odrobinie oliwy z oliwek, odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie podsmażyć na oliwie, dodać warzywa i dusić do miękkości. Podawać z ryżem.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij