Obiad - Zupa krem z pomidora i naleśniki z nadzieniem z białego sera | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa krem z pomidora i naleśniki z nadzieniem z białego sera

Zupa krem z pomidora. Naleśniki z nadzieniem z białego sera.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1-2 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1434 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
  • Białko: 78 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
  • Węglowodany: 174 g
  • Cholesterol: 167 mg
  • Tłuszcz całkowity: 46 g
  • Błonnik: 30 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
Zupa krem pomidorowy
Składniki (2 porcje):
  • puszka pomidorów
  • włoszczyzna: 1 mała marchew (100 g), ½ pietruszki (50 g), ¼ selera (50 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 litra wywaru warzywnego
  • pieprz, świeże listki bazylii
  • 1 mała cebula
Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę utrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokroić w kostkę, warzywa zarumienić na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodać pomidory z puszki i dusić ok. 15 minut, po tym czasie wlać wywar i zagotować. Zmiksować, doprawić do smaku. Zupę podawać ozdobioną świeżymi listkami bazylii.
Ciasto naleśnikowe
Składniki (2 porcje):
  • 8 łyżek mleka
  • 7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 8 łyżek wody (najlepiej gazowanej, ciasto będzie wtedy puszystsze)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Z podanych wyżej składników zrobić ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni teflonowej zrobić z ciasta 4 naleśniki.
Farsz
Składniki:
  • 100 g twarogu
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na łyżce oleju rzepakowego zarumienić cebulę. Twaróg i ziemniaki zmielić maszynką (jeżeli nie ma maszynki, to można przepuścić przez prasę do ziemniaków lub rozdrobnić widelcem), dodać zarumienioną cebulę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki i zwijać w rulon lub składać w trójkąty.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej