Obiad - Zupa krem z pomidora i naleśniki z nadzieniem z białego sera
Zupa krem z pomidora. Naleśniki z nadzieniem z białego sera.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1-2 dzień)
(1-2 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1610 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
-
Białko: 89 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Węglowodany: 196 g
-
Cholesterol: 181 mg
-
Tłuszcz całkowity: 51 g
-
Błonnik: 33 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
Zupa krem pomidorowy
Składniki (2 porcje):
- półtorej puszki pomidorów
- włoszczyzna: 1 mała marchew (100 g), ½ pietruszki (50 g), ¼ selera (50 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 litra wywaru warzywnego
- pieprz, świeże listki bazylii
- 1 mała cebula
Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę utrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokroić w kostkę, warzywa zarumienić na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodać pomidory z puszki i dusić ok. 15 minut, po tym czasie wlać wywar i zagotować. Zmiksować, doprawić do smaku. Zupę podawać ozdobioną świeżymi listkami bazylii.
Ciasto naleśnikowe
Składniki (2 porcje):
- 8 łyżek mleka
- 7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 8 łyżek wody (najlepiej gazowanej, ciasto wtedy będzie puszystsze)
- 1 jajko
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Z podanych wyżej składników zrobić ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni teflonowej zrobić z ciasta 4 naleśniki.
Farsz
Składniki:
- 120 g twarogu
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na łyżce oleju rzepakowego zarumienić cebulę. Twaróg i ziemniaki zmielić maszynką (jeżeli nie ma maszynki, to można przepuścić przez prasę do ziemniaków lub rozdrobnić widelcem), dodać zarumienioną cebulę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki i zwijać w rulon lub składać w trójkąty.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij