Obiad - Zupa krem z pora i curry oraz bakłażan
Zupa krem z pora. Curry z kurczakiem i bakłażanem z ryżem.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
(7 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1782 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
-
Białko: 80 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Węglowodany: 230 g
-
Cholesterol: 204 mg
-
Tłuszcz całkowity: 58 g
-
Błonnik: 39 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
Zupa z pora
Składniki na zupę:
- 50 g pora (tylko biała część)
- włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g)
- 2 małe ziemniaki (ok.130 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 50 g jogurtu naturalnego
- pieprz, zielona pietruszka
- grzanki z ciemnego pieczywa (ok. 30 g)
Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny ugotować wywar. Do gotującego się wywaru wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i podduszone na oleju pory, zagotować. Doprawić jogurtem naturalnym, przyprawić do smaku. Podawać z grzankami i pietruszką.
Curry z kurczaka
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka
- ½ bakłażana
- 1/3 szklanki mleka 1,5% tłuszczu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- po: ½ łyżeczki łyżeczki curry, tartego imbiru, mielonego kardamonu
- pieprz i sól
- 50 g ryż brązowego
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana pokroić na 1-centymetrowe plasterki i zgrillować – najlepiej ułożyć go na rozgrzanej patelni grillowej i grillować na średnim ogniu przez 15 minut z dwóch stron, aż zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami. Na koniec przykryć folią aluminiową i ustawić najmniejszy ogień, podgrzewać przez 5 minut. W międzyczasie można wlać na patelnię kilka łyżek wody - dzięki utworzonej parze bakłażan dodatkowo zmięknie. Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia. Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie nastawić ryż. Pokroić pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 3 łyżkami mleka. Odstawić. Na oliwie w woku lub garnku zeszklić cebulę. Włożyć kurczaka w marynacie i wszystko podusić na średnim ogniu Dodać bakłażana, wlać resztę mleka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż nadmiar mleka wyparuje, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z bazylią i podawać z ryżem.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij