Obiad - Zupa krem z pora i curry oraz bakłażan | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa krem z pora i curry oraz bakłażan

Zupa krem z pora. Curry z kurczakiem i bakłażanem z ryżem.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1782 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
  • Białko: 80 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
  • Węglowodany: 230 g
  • Cholesterol: 204 mg
  • Tłuszcz całkowity: 58 g
  • Błonnik: 39 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
Zupa z pora
Składniki na zupę:
  • 50 g pora (tylko biała część)
  • włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g)
  • 2 małe ziemniaki (ok.130 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • pieprz, zielona pietruszka
  • grzanki z ciemnego pieczywa (ok. 30 g)
Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny ugotować wywar. Do gotującego się wywaru wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i podduszone na oleju pory, zagotować. Doprawić jogurtem naturalnym, przyprawić do smaku. Podawać z grzankami i pietruszką.
Curry z kurczaka
Składniki:
  • 100 g piersi z kurczaka
  • ½ bakłażana
  • 1/3 szklanki mleka 1,5% tłuszczu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • po: ½ łyżeczki łyżeczki curry, tartego imbiru, mielonego kardamonu
  • pieprz i sól
  • 50 g ryż brązowego
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana pokroić na 1-centymetrowe plasterki i zgrillować – najlepiej ułożyć go na rozgrzanej patelni grillowej i grillować na średnim ogniu przez 15 minut z dwóch stron, aż zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami. Na koniec przykryć folią aluminiową i ustawić najmniejszy ogień, podgrzewać przez 5 minut. W międzyczasie można wlać na patelnię kilka łyżek wody - dzięki utworzonej parze bakłażan dodatkowo zmięknie. Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia. Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie nastawić ryż. Pokroić pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 3 łyżkami mleka. Odstawić. Na oliwie w woku lub garnku zeszklić cebulę. Włożyć kurczaka w marynacie i wszystko podusić na średnim ogniu Dodać bakłażana, wlać resztę mleka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż nadmiar mleka wyparuje, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z bazylią i podawać z ryżem.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej