Obiad - Zupa neapolitańska i pulpeciki drobiowe oraz sałatka
Zupa neapolitańska. Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z ziemniakami i sałatką z ogórka.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
(7 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1788 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
-
Białko: 78 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Węglowodany: 215 g
-
Cholesterol: 209 mg
-
Tłuszcz całkowity: 63 g
-
Błonnik: 30 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Zupa neapolitańska
Składniki na zupę:
- włoszczyzna: ½ małej marchewki (ok. 50 g), 1/2 mała pietruszka (ok. 30 g), ¼ małego selera (ok. 10 g), ¼ pora
- 0,5 litra wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 30 g makaronu razowego
- 1 plasterek sera żółtego light
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz, natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić w kostkę, poddusić na oleju rzepakowym, zalać wodą i zagotować. Dodać makaron i jeszcze raz ugotować. Wrzucić ser żółty. Podawać posypaną natką pietruszki.
Pulpeciki
Składniki (na 3 dni):
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 białko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- odrobina soli, pieprzu, słodka czerwona papryka
Składniki na sos (na 3 dni):
- ½ puszki pomidorów
- ½ małej cebuli
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zmielić, przełożyć do miseczki, płatki owsiane namoczyć w gorącej wodzie i dołożyć do mięsa. Dodać białko, przyprawy i czosnek, całość wymieszać i uformować pulpeciki. Rozgrzać oliwę, poddusić pulpeciki. Po wyciągnięciu pulpecików należy na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, wylać pomidory i dusić ok. 15 minut. Następnie zmiksować, dodać pulpeciki. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i sałatką z ogórka.
Dodatkowo:
- 2 małe ziemniaki (ok. 125 g)
Sałatka z ogórka
Składniki:
- ½ ogórka (ok. 100 g)
- ½ małej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Ogórka pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Wszystko wymieszać z oliwą, doprawić do smaku.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij