Obiad - Zupa neapolitańska i pulpeciki w sosie z sałatką | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa neapolitańska i pulpeciki w sosie z sałatką

Zupa neapolitańska. Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z ziemniakami i sałatką z ogórka.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1988 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 27 g
  • Białko: 88 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
  • Węglowodany: 255 g
  • Cholesterol: 209 mg
  • Tłuszcz całkowity: 68 g
  • Błonnik: 36 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Zupa neapolitańska
Składniki na zupę:
  • włoszczyzna: ½ małej marchewki (ok. 50 g), 1/2 małej pietruszki (ok. 30 g), ¼ małego selera (ok. 10 g), ¼ pora
  • 0,5 litra wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 50 g makaronu razowego
  • 1 plasterek sera żółtego light
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • przyprawy: pieprz, natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić w kostkę, poddusić na oleju rzepakowym, zalać wodą i zagotować. Dodać makaron i jeszcze raz ugotować. Wrzucić ser żółty. Podawać z posypaną natką pietruszki.
Pulpeciki
Składniki (na 3 dni):
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 białko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawy: odrobina soli, pieprzu, słodka czerwona papryka
Na sos (na 3 dni):
  • ½ puszki pomidorów
  • ½ małej cebuli
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zmielić i przełożyć do miseczki. Płatki owsiane namoczyć w gorącej wodzie, dołożyć do mięsa, następnie dodać białko, przyprawy, czosnek, całość wymieszać i uformować pulpeciki. Rozgrzać oliwę, podsmażyć pulpeciki, następnie je wyciągnąć. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, wylać pomidory i dusić ok. 15 minut. Następnie wszystko zmiksować i dodać pulpeciki. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i sałatką z ogórka.
Dodatkowo:
  • 2 średnie ziemniaki (ok. 140 g)
Sałatka z ogórka
Składniki:
  • ½ ogórka (ok. 100g)
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Ogórka pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej