Obiad - Zupa ogórkowa i filet z makreli oraz brokuł | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa ogórkowa i filet z makreli oraz brokuł

Zupa ogórkowa. Filet z makreli pieczony w folii z ziemniakami i brokułem z wody.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 - 6 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1825 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
  • Białko: 80 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
  • Węglowodany: 226 g
  • Cholesterol: 116 mg
  • Tłuszcz całkowity: 63 g
  • Błonnik: 39 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
Zupa ogórkowa
Składniki na zupę (na 2 dni):
  • 400 g ogórków kiszonych
  • włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 małe ziemniaki (120 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
  • odrobina pieprzu, koperek
Sposób przyrządzenia:
Ogórki i włoszczyznę utrzeć na tarce o dużych otworach, ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, zagotować. Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki. W międzyczasie na 1 łyżce oleju rzepakowego poddusić włoszczyznę z ogórkami kiszonymi. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, wrzucić podduszone warzywa i zagotować. Przyprawić jogurt naturalny odrobiną wywaru, wlać do zupy, wymieszać. Doprawić do smaku, a przed podaniem posypać koperkiem.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
II danie
Składniki (na 1 dni):
  • 100 g świeżej makreli
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • świeża bazylia i oregano
  • odrobina soli, pieprzu
  • 2 małe ziemniaki (120 g)
  • 200 g brokułu podzielonego na różyczki
Sposób przyrządzenia:
Na folii aluminiowej rozłożyć kawałek pergaminu do pieczenia, ułożyć na nim filet z makreli, oprószyć go solą, pieprzem cytrynowym, polać oliwą, sokiem z cytryny, położyć świeżą bazylię i oregano. Szczelnie zawinąć folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez ok. 10-15 minut. Podawać z ziemniakami i brokułem.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej