Obiad - Zupa ogórkowa i filet z makreli oraz brokuł
Zupa ogórkowa. Filet z makreli pieczony w folii z ziemniakami i brokułem z wody.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 - 6 dzień)
(5 - 6 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1975 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 27 g
-
Białko: 87 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
-
Węglowodany: 255 g
-
Cholesterol: 124 mg
-
Tłuszcz całkowity: 68 g
-
Błonnik: 39 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
Zupa ogórkowa
Składniki na zupę (na 2 dni):
- 400 g ogórków kiszonych
- Włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 małe ziemniaki (140 g)
- 100 g jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
- przyprawy: odrobina pieprzu, koperek
Sposób przyrządzenia:
Ogórki i włoszczyznę utrzeć na tarce o dużych otworach, ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, zagotować. Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki. W międzyczasie na 1 łyżce oleju rzepakowego poddusić włoszczyznę z ogórkami kiszonymi. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, wrzucić podduszone warzywa i zagotować. Przyprawić jogurt naturalny odrobiną wywaru, wlać do zupy, wymieszać. Doprawić do smaku, a przed podaniem posypać koperkiem.
II danie
Składniki (na 1 dni):
- 100 g świeżej makreli
- sok z cytryny
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- świeża bazylia i oregano
- odrobina soli, pieprzu
- 2 małe ziemniaki (140 g)
- 200 g brokułu podzielonego na różyczki
Sposób przyrządzenia:
Na folii aluminiowej rozłożyć kawałek pergaminu do pieczenia, ułożyć na nim filet z makreli, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym, polać oliwą, sokiem z cytryny, położyć świeżą bazylię i oregano. Szczelnie zawinąć folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 10-15 minut. Podawać z ziemniakami i brokułem.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij