Obiad - Zupa ogórkowa i gulasz
Zupa ogórkowa. Gulasz z kaszą gryczaną i sałatką z pomidorów.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
(3 - 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1805 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
-
Białko: 76 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
-
Węglowodany: 246 g
-
Cholesterol: 139 mg
-
Tłuszcz całkowity: 58 g
-
Błonnik: 32 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Zupa ogórkowa
Składniki na zupę (na 2 dni):
- 400 g ogórków kiszonych
- włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g)
- ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 małe ziemniaki (250 g)
- 100 g jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
- odrobina pieprzu, koperek
Sposób przyrządzenia:
Ogórki i włoszczyznę utrzeć na tarce o dużych otworach, ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki. W międzyczasie na 1 łyżce oleju rzepakowego poddusić włoszczyznę z ogórkami kiszonymi. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, należy wrzucić do nich podduszone warzywa i zagotować. Przyprawić jogurt naturalny odrobiną wywaru, wlać do zupy, wymieszać. Doprawić do smaku, a przed podaniem posypać koperkiem.
Gulasz z kaszą gryczaną
Składniki na gulasz (na 2 dni):
- 270 g mięsa z udek kurczaka bez skóry
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
- ½ szklanki białego półwytrawnego wina
- ziele angielskie, 2 listki laurowe, pieprz, natka pietruszki
- 30 g kaszy gryczanej (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Na 1 łyżce oleju rzepakowego zeszklić cebulę, dodać pokrojone w kostkę mięso i poddusić, podlać winem, dodać listki laurowe, ziele angielskie i dusić, aż alkohol wyparuje. Jogurt naturalny przyprawić wytworzonym sosem i wymieszać z resztą gulaszu. Doprawić do smaku. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko i sałatką z pomidorów.
Sałatka z pomidorów
Składniki na sałatkę (na 1 dzień):
- 9 pomidorków koktajlowych
- świeże listki bazylii
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystko wymieszać z oliwą i pieprzem.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij