Obiad - Zupa ogórkowa i gulasz z sałatką
Zupa ogórkowa. Gulasz z kaszą gryczaną i sałatką z pomidorów.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
(3 - 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1992 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 29 g
-
Białko: 85 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
-
Węglowodany: 262 g
-
Cholesterol: 150 mg
-
Tłuszcz całkowity: 66 g
-
Błonnik: 35 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
Zupa ogórkowa
Składniki na zupę (na 2 dni):
- 400 g ogórków kiszonych
- włoszczyzna:1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 średnie ziemniaki (275 g)
- 100 g jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
- odrobina pieprzu, koperek
Sposób przyrządzenia:
Ogórki i włoszczyznę utrzeć na tarce o dużych otworach, ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, zagotować. Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki. W międzyczasie na 1 łyżce oleju rzepakowego poddusić włoszczyznę z ogórkami kiszonymi. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, należy wrzucić podduszone warzywa i zagotować. Doprawić jogurt naturalny odrobiną wywaru, wlać do zupy i wymieszać. Przyprawić do smaku, a przed podaniem posypać koperkiem.
Gulasz
Składniki (na 2 dni):
- 270 g mięsa z udek kurczaka bez skóry
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
- ½ szklanki białego półwytrawnego wina
- ziele angielskie, 2 listki laurowe, pieprz, natka pietruszki
- 50 g kaszy gryczanej (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Na 1 łyżce oleju rzepakowego zeszklić cebulę, dodać pokrojone w kostkę mięso i przyrumienić. Podlać winem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić, aż alkohol wyparuje. Jogurt naturalny podprawić wytworzonym sosem i wymieszać z resztą gulaszu. Doprawić do smaku. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko i sałatką z pomidorów.
Sałatka z pomidorów
Składniki (na 1 dni):
- 9 pomidorków koktajlowych
- świeże listki bazylii
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystko wymieszać z oliwą i pieprzem.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij