Obiad - Zupa ogórkowa i gulasz z sałatką | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa ogórkowa i gulasz z sałatką

Zupa ogórkowa. Gulasz z kaszą gryczaną i sałatką z pomidorów.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1992 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 29 g
  • Białko: 85 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
  • Węglowodany: 262 g
  • Cholesterol: 150 mg
  • Tłuszcz całkowity: 66 g
  • Błonnik: 35 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
Zupa ogórkowa
Składniki na zupę (na 2 dni):
  • 400 g ogórków kiszonych
  • włoszczyzna:1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 średnie ziemniaki (275 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
  • odrobina pieprzu, koperek
Sposób przyrządzenia:
Ogórki i włoszczyznę utrzeć na tarce o dużych otworach, ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, zagotować. Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki. W międzyczasie na 1 łyżce oleju rzepakowego poddusić włoszczyznę z ogórkami kiszonymi. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, należy wrzucić podduszone warzywa i zagotować. Doprawić jogurt naturalny odrobiną wywaru, wlać do zupy i wymieszać. Przyprawić do smaku, a przed podaniem posypać koperkiem.
Gulasz
Składniki (na 2 dni):
  • 270 g mięsa z udek kurczaka bez skóry
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina
  • ziele angielskie, 2 listki laurowe, pieprz, natka pietruszki
  • 50 g kaszy gryczanej (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Na 1 łyżce oleju rzepakowego zeszklić cebulę, dodać pokrojone w kostkę mięso i przyrumienić. Podlać winem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić, aż alkohol wyparuje. Jogurt naturalny podprawić wytworzonym sosem i wymieszać z resztą gulaszu. Doprawić do smaku. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko i sałatką z pomidorów.
Sałatka z pomidorów
Składniki (na 1 dni):
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • świeże listki bazylii
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystko wymieszać z oliwą i pieprzem.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej