Obiad - Zupa pieczarkowa i kotleciki mielone z papryką oraz sałatą | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa pieczarkowa i kotleciki mielone z papryką oraz sałatą

Zupa pieczarkowa z ryżem. Kotleciki mielone z papryką, ziemniakami i sałatą zieloną.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1784 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
  • Białko: 71 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
  • Węglowodany: 236 g
  • Cholesterol: 100 g
  • Tłuszcz całkowity: 61 g
  • Błonnik: 32 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Zupa pieczarkowa z ryżem
Składniki na zupę (na 2 dni):
  • włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
  • (ugotować wywar warzywny ok. 0,8 litra)
  • 200 g pieczarek
  • 50 g czerstwego pieczywa
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • przyprawy wg uznania
  • 20 g ryżu (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Połowę pokrojonych pieczarek i chleb zalać zimnym wywarem z warzyw, i gotować ok. 45 minut, po tym czasie zmiksować i jeszcze raz zagotować. Pozostałe pieczarki i cebulę poddusić na oleju rzepakowym, dodać do zupy. Zupę doprawić zawiesiną z jogurtu i mąki, zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem posypanym natką pietruszki.
Kotlety mielone
Składniki na kotlety (na 2 dni):
  • 110 g zmielonej piersi z kurczaka
  • ¼ małej papryki czerwonej
  • ¼ małej papryki żółtej
  • ¼ papryki zielonej
  • 2 suszone pomidory
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 białko
  • pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Papryki, suszone pomidory, i cebulę pokroić w drobną kostkę, następnie poddusić na 1 łyżeczce oliwy z oliwek. Płatki owsiane namoczyć w wodzie tak, żeby powstała papka. Duszone warzywa, namoczone płatki i białko wymieszać z mięsem, uformować 2 kotlety. Jeden zostawić na następny dzień, drugi grillować na 1 łyżeczce oliwy z oliwek. Podawać z ziemniakami i sałatą zieloną.
Dodatkowo:
  • 2 małe ziemniaki (ok. 120 g)
Sałatka zielona
Składniki:
  • 5 liści sałaty zielonej
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki miodu
  • sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Jogurt wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polać liście sałaty.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej