Obiad - Zupa pieczarkowa i kurczak duszony w pomidorach i surówka | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa pieczarkowa i kurczak duszony w pomidorach i surówka

Zupa pieczarkowa z ryżem. Kurczak duszony w pomidorach z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 - 6 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1976 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 27 g
  • Białko: 87 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
  • Węglowodany: 255 g
  • Cholesterol: 229 mg
  • Tłuszcz całkowity: 64 g
  • Błonnik: 36 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Zupa pieczarkowa
Składniki na zupę (na 2 dni):
  • Włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora.
  • Ugotować wywar warzywny - ok. 0,8 litra
  • 200 g pieczarek
  • 50 g czerstwego pieczywa
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • przyprawy wg uznania
  • 30 g ryżu (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Połowę pokrojonych pieczarek i chleb zalać zimnym wywarem z warzyw, i gotować ok. 45 minut, po tym czasie zmiksować i jeszcze raz zagotować. Pozostałe pieczarki i cebulę poddusić na oleju rzepakowym, dodać do zupy. Zupę doprawić zawiesiną z jogurtu i mąki, zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem posypaną natką pietruszki.
Kurczak duszony w pomidorach
Składniki (na 2 dni):
  • 2 małe filety z kurczaka (ok. 200 g)
  • 2 średnie pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: odrobina soli, pieprzu, słodka czerwona papryka, tymianek,
  • sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Filety z kurczaka zamarynować w 1 łyżce oliwy z oliwek, soku z cytryny i przyprawach, odstawić na godzinę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Smażyć na 1 łyżce oliwy ok. 5 minut, po tym czasie dodać zamarynowane mięso i dusić ok. 15 minut. Podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Dodatkowo:
  • 2 średnie ugotowane ziemniaki
  • surówka z czerwonej kapusty (ok. 200 g)
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz