Obiad - Zupa pomidorowa i kurczak w sosie koperkowym oraz buraczki | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Zupa pomidorowa i kurczak w sosie koperkowym oraz buraczki

Zupa pomidorowa z ryżem. Kurczak w sosie koperkowym z ziemniakami i buraczkami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1995 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 23 g
  • Białko: 79 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 24 g
  • Węglowodany: 272 g
  • Cholesterol: 100 mg
  • Tłuszcz całkowity: 65 g
  • Błonnik: 46 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Zupa pomidorowa z ryżem
Składniki na zupę (na 2 dni):
  • 1 puszka pomidorów z puszki (400 g)
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • Włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 50 g brązowego ryżu (na 1 dzień)
  • przyprawy: odrobina pierzu, szczypta soli, natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, włoszczyznę utrzeć na tarce. Patelnię podlać wodą, doprowadzić do wrzenia, wrzucić cebulę i startą włoszczyznę, dodać olej rzepakowy i dusić do miękkości. Po tym czasie dodać pomidory z puszki i ok. 0,4 litra wody, zagotować. Doprawić do smaku, zmiksować na jednolitą konsystencję. Podawać z brązowym ryżem i natką pietruszki.
Kurczak w sosie koperkowym
Składniki (na 2 dni):
  • 120 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
  • 1 mała cebula
  • ½ pęczka koperku
  • ok. 100 ml wywaru z warzyw
  • przyprawy: pieprz, tymianek
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka zamarynować w 1 łyżeczce oleju, pieprzu i tymianku, odstawić. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać kurczaka i chwilę podsmażyć, wlać wywar z warzyw i zagotować. Do jogurtu dodać kilka łyżek gorącego wywaru z mięsa, przemieszać, wlać do garnka. Doprawić i wymieszać z drobno posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i z tartymi buraczkami.
Dodatkowo:
  • 3 średnie ziemniaki
Tarte buraczki
Składniki (na 2 dni):
  • 1 mały burak (ok. 100 g)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • ½ małej cebuli (25 g)
Sposób przyrządzenia:
Buraczka ugotować, utrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i olej słonecznikowy. Wymieszać.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej