Owocowy jogurt | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Owocowy jogurt

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 235 kcal
  • Białko: 8 g
  • Węglowodany: 33 g
  • Tłuszcz całkowity: 8 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
  • Cholesterol: 6 mg
  • Błonnik: 9 g
Składniki (1 porcja):
  • 75 g jogurtu greckiego light
  • 50 g truskawek
  • 60 g borówek amerykańskich
  • 50 g malin
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego
Na musli:
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane, otręby, posiekane orzechy włoskie i płatki migdałowe wymieszać z miodem i przyrumienić w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza. Truskawki pokroić w kostkę, wymieszać z malinami i borówkami amerykańskimi. Jogurt grecki wymieszać z cukrem wanilinowym. W pucharku układać warstwowo owoce i jogurt. Na koniec posypać wcześniej przygotowanym musli.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
"error"