Owocowy jogurt
Wartość odżywcza i energetyczna
-
Wartość energetyczna: 235 kcal
-
Białko: 8 g
-
Węglowodany: 33 g
-
Tłuszcz całkowity: 8 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
-
Cholesterol: 6 mg
-
Błonnik: 9 g
Składniki (1 porcja):
- 75 g jogurtu greckiego light
- 50 g truskawek
- 60 g borówek amerykańskich
- 50 g malin
- ½ łyżeczki cukru wanilinowego
Na musli:
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka płatków migdałowych
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane, otręby, posiekane orzechy włoskie i płatki migdałowe wymieszać z miodem i przyrumienić w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza. Truskawki pokroić w kostkę, wymieszać z malinami i borówkami amerykańskimi. Jogurt grecki wymieszać z cukrem wanilinowym. W pucharku układać warstwowo owoce i jogurt. Na koniec posypać wcześniej przygotowanym musli.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij