Panna cotta
Wartość odżywcza i energetyczna
-
Wartość energetyczna: 158 kcal
-
Białko: 6 g
-
Węglowodany: 23 g
-
Tłuszcz całkowity: 5 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 0 g
-
Cholesterol: 15 mg
-
Błonnik: 6 g
Składniki (6 porcji):
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 laska wanilii
- 100 ml śmietanki 30%
- 400 ml mleka 2% tłuszczu
- 50 g cukru trzcinowego
Na sos:
- 0,5 kg malin
- 3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Sposób przyrządzenia:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii, i przepołowioną laskę. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać żelatynę i mieszać, aż cała się rozpuści. Przygotować 6 małych filiżanek lub 6 małych kokilek, a następnie wlać do nich mieszankę i ostudzić. Po wystudzeniu przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki do momentu wystudzenia. Podawać z sosem malinowym.
Sos malinowy:
W rondelku podgrzać maliny, dodać miód i dusić ok. 20 minut.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij