Panna cotta | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Panna cotta

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 158 kcal
  • Białko: 6 g
  • Węglowodany: 23 g
  • Tłuszcz całkowity: 5 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 0 g
  • Cholesterol: 15 mg
  • Błonnik: 6 g
Składniki (6 porcji):
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 400 ml mleka 2% tłuszczu
  • 50 g cukru trzcinowego
Na sos:
  • 0,5 kg malin
  • 3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Sposób przyrządzenia:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii, i przepołowioną laskę. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać żelatynę i mieszać, aż cała się rozpuści. Przygotować 6 małych filiżanek lub 6 małych kokilek, a następnie wlać do nich mieszankę i ostudzić. Po wystudzeniu przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki do momentu wystudzenia. Podawać z sosem malinowym.
Sos malinowy:
W rondelku podgrzać maliny, dodać miód i dusić ok. 20 minut.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
"error"