Sałatka z grillowanym łososiem
Wartość odżywcza i energetyczna
-
Wartość energetyczna: 285 kcal
-
Białko: 15 g
-
Węglowodany: 15 g
-
Tłuszcz całkowity: 18 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
-
Cholesterol: 42 mg
-
Błonnik: 3 g
Składniki (2 porcje):
- 1 małe dzwonko łososia (ok. 120 g)
- 50 g młodych listków szpinaku
- 200 g ziemniaków
- 8 rzodkiewek
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- pieprz, pieprz cytrynowy, odrobina soli
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i pokroić w cienkie plasterki. Łososia oprószyć odrobiną soli, pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny i grillować z obydwu stron na posmarowanej małą ilością oleju rzepakowego patelni. Następnie podzielić na mniejsze części. Cebulę posiekać w drobną kostkę, rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Z oliwy, octu winnego, pieprzu, musztardy i odrobiny wody zrobić sos, który należy wymieszać z drobno posiekaną cebulą. Szpinak i rzodkiewkę wymieszać z sosem. Na talerzu wyłożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, na nie wyłożyć szpinak z rzodkiewką. Na wszystko wyłożyć rozdrobnionego łososia.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij