Sałatka z polędwiczką wieprzową i kiełkami
Wartość odżywcza i energetyczna
-
Wartość energetyczna: 323 kcal
-
Białko: 18 g
-
Węglowodany: 32 g
-
Tłuszcz całkowity: 13 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
-
Cholesterol: 41 mg
-
Błonnik: 5 g
Składniki (2 porcje):
- 1 mały kawałek polędwiczki wieprzowej (100 g)
- ½ małej żółtej papryki
- ½ małej zielonej papryki
- 1 mała marchew
- 50 g kiełków sojowych
- 60 g makaronu ryżowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- świeża kolendra i mięta
- pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę wieprzową oprószyć odrobiną soli i pieprzem, grillować w całości z obydwu stron. Następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Papryki pokroić w paseczki, marchewkę w słupki, kiełki soi umyć i osuszyć. Makaron ryżowy ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron wymieszać z papryką, marchewką i kiełkami. Oliwę z oliwek połączyć z sosem z limonki, pieprzem i sosem sojowym. Sałatkę wymieszać z sosem i posiekanymi ziołami.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij