Sałatka z pomidorami i pieczoną piersią z kurczaka
Wartość odżywcza i energetyczna
-
Wartość energetyczna: 200 kcal
-
Białko: 15 g
-
Węglowodany: 4 g
-
Tłuszcz całkowity: 14 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
-
Cholesterol: 35 mg
-
Błonnik: 3 g
Składniki:
- 1 żółta papryka
- 6 pomidorków koktajlowych
- 12 zielonych oliwek
- świeża bazylia
- garść rukoli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 60 g pieczonej piersi z kurczaka
- sok z cytryny
- ząbek czosnku, pieprz, tymianek
Sposób przyrządzenia:
Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki i oliwki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z octem i oliwą. Pierś z kurczaka zamarynować w marynacie (1 łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny, roztarty ząbek czosnku, zioła) i odstawić na pół godziny. Po tym czasie upiec w rękawie do pieczenia. Poukładać pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij