Kategoria: Nadciśnienie tętnicze
6 min
Dodaj do ulubionych
opr. merytoryczne: dr n. o zdr. Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny
Zakupy bez ciśnienia
Wskazówki dla osób z nadciśnieniem tętniczym.
przewiń w dół
Spis treści
Referencyjna wartość spożycia - informacja o składzie i wartości odżywczej wraz z określeniem, w jakim stopniu porcja produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie (wyrażone procentowo) na energię oraz na podstawowe składniki odżywcze przeciętnego dorosłego człowieka (w przeliczeniu na 2000 kcal).
Informuje o tym, ile energii (wyrażonej w kcal lub kJ) dostarcza 100g lub 100ml produktu bądź jego porcja. Zwróć uwagę na wielkość porcji, na ogół bowiem porcje określane przez producentów są zaskakująco małe.
Uważaj na hasła marketingowe umieszczane na opakowaniach (typu: Fit, Naturalne, Bez konserwantów) - znaczenie ma to, co jest na etykiecie!
Należy unikać kwasów tłuszczowych nasyconych (zwierzęcych) i tłuszczów trans, zastępując je tłuszczami nienasyconymi (zawierają je np. oliwa z oliwek, ryby morskie, awokado, orzechy włoskie, migdały).
- Zalecane dzienne spożycie: 70g (nasyconych nie więcej niż 20g).
Na etykietach pojawia się podział na węglowodany i cukry. Wskazuje on na ważną różnicę - o ile węglowodany (np. skrobia), będące naturalnym składnikiem produktów nieprzetworzonych, dostarczają większość potrzebnej nam energii, o tyle cukry to tylko tzw. puste kalorie.
- Warto stosować zasadę: im mniejsza zawartość cukrów, tym lepiej.
- Zalecane dzienne spożycie węglowodanów: 260g (cukry nie powinny dostarczać więcej niż 200 kcal dziennie).
Melasa, syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy; syrop kukurydziany, z agawy, karobowy, klonowy; miód, karmel, cukier trzcinowy, brązowy, winogronowy, daktylowy; cukier buraczany, złoty syrop, słód jęczmienny, dekstryny, dekstroza i laktoza tak samo jak glukoza, fruktoza czy sacharoza - to po prostu różne rodzaje cukru, którego należy unikać.
Pozytywnie wpływa na układ krążenia oraz na trawienie, warto sięgać po produkty z jego dużą zawartością. (Zamieszczanie na etykiecie informacji o zawartości błonnika nie jest obowiązkowe).
- Zalecane dzienne spożycie: 20-40g.
- Im krótsza lista składników, tym lepiej.
To ważny składnik budulcowy naszego organizmu. Głównym źródłem białka w diecie osób z chorobami układu krążenia powinny być tłuste ryby morskie, chude mięso, jaja i rośliny strączkowe.
- Zalecane dzienne spożycie: 50g.
Jej nadmiar w diecie to jedna z przyczyn nadciśnienia tętniczego. Należy wybierać produkty bez soli lub o jej niskiej zawartości. Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5g (najlepiej, gdy jest mniejsze).