Kategoria: Nadciśnienie tętnicze
3 min
Dodaj do ulubionych
opr. merytoryczne: mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Zalecenia żywieniowe
dla osób z NT
Zalecenia żywieniowe dla osób z nadciśnieniem tętniczym i wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym z przykładowym jadłospisem.
przewiń w dół
Spis treści
Wyeliminuj z diety produkty spożywcze zawierające duże ilości soli:
- wędliny, pasztety
- produkty wędzone (także ryby)
- sery żółte
- zupy i sosy w proszku
- konserwy
- kwaszone ogórki i kapustę
- chipsy, paluszki, krakersy, solone orzeszki.
Nadmiar sodu w diecie znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz chorób sercowo-naczyniowych. Ogranicz solenie potraw podczas przygotowywania posiłków, a także nie dosalaj dań na talerzu. Stosuj przyprawy ziołowe (bazylia, majeranek, tymianek, oregano, pieprz, słodka papryka) i korzenne (imbir). Uważaj na gotowe mieszanki przypraw - niektóre zawierają znaczne ilości soli.
Pamiętaj, że skład produktów spożywczych z tej samej grupy może znacznie się różnić, dlatego czytaj etykiety.
Unikaj tłustych produktów zwierzęcych ze względu na dużą zawartość m.in. nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Chude mięso jedz jednak z umiarem, przynajmniej dwa razy w tygodniu zastąp je potrawą z nasion roślin strączkowych (soja, groch, fasola, soczewica, ciecierzyca).
Wyklucz z diety:
- tłustą wieprzowinę lub wołowinę
- tłusty drób (kaczka, gęś, skóra drobiowa)
- podroby
- tłuste wędliny, kiełbasy
- słoninę, boczek
- masło, śmietanę, majonez, żółtko jaj.
Wybieraj:
- mięso kurczaka, indyka
- chudą wieprzowinę i wołowinę
- cielęcinę, mięso królika
- chude wędliny.
Stosuj oleje roślinne (np. rzepakowy, słonecznikowy czy oliwę z oliwek, z wyjątkiem oleju palmowego i kokosowego) będące źródłem kwasów tłuszczowych, które stabilizują ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejszają poziom cholesterolu.
Włącz do diety orzechy (np. włoskie, laskowe, migdały), pestki słonecznika i dyni. Produkty te pomogą normalizować ciśnienie tętnicze krwi.
Do smarowania pieczywa używaj margaryn miękkich (tzw. kubkowych).
Pestki dyni i słonecznika, nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, soja), otręby pszenne, kasza gryczana i kakao są bogate w magnez, który powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, dzięki czemu sprzyja obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto zapobiega wystąpieniu zaburzeń rytmu serca.
Tłuste ryby morskie (łosoś, niesolony śledź, sardynki, dorsz, makrela, halibut) zawierają cenne kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę układu krwionośnego: hamują powstawanie zakrzepów, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, wpływają na wzrost poziomu we krwi tzw. dobrego cholesterolu (HDL), obniżając równocześnie poziom tzw. złego cholesterolu (LDL).
Warzywa i owoce powinny się znaleźć w każdym posiłku. Są skarbnicą witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Wybieraj te bogate w potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Z warzyw polecane są:
- brokuły
- brukselka
- jarmuż
- natka i korzeń pietruszki
- koperek
- boćwina
- chrzan
- pomidory.
Z owoców polecane są:
- awokado
- banany
- suszone owoce (zwłaszcza morele, daktyle, figi, rodzynki, śliwki).
Pieczywo razowe, graham, grube kasze (jęczmienna i gryczana), płatki zbożowe, ryż brązowy, makaron razowy - to produkty polecane m.in. ze względu na zawartość składników mineralnych, witamin, a także błonnika pokarmowego, który normalizuje ciśnienie tętnicze i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Produkty takie jak mleko (0%), kefiry (0%), jogurty naturalne (0%), maślanki naturalne i twarogi chude są najlepszym źródłem wapnia, który jest potrzebny do prawidłowego utrzymania kości. Unikaj tłustych serów (sery żółte, pleśniowe, topione) i innych tłustych wyrobów mlecznych z uwagi na dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Cukier nie dostarcza żadnych składników odżywczych, jest tylko źródłem kalorii. Nadmierne spożycie cukrów prostych może prowadzić do cukrzycy i otyłości (czynniki wysokiego ryzyka sercowo-naczyniowego), a także spowodować wzrost stężenia trójglicerydów we krwi (zwiększa ryzyko chorób układu krążenia).
Ogranicz w swojej diecie cukier, wyroby cukiernicze oraz wszelkie słodycze (np. ciasteczka, cukierki, wafelki, batony). Uważaj również na słodkie napoje. Mogą zawierać nawet kilka łyżeczek cukru w jednej porcji!
Uprawiaj w domu stewię i dodawaj listek do herbaty zamiast cukru.
Porcja smażonego mięsa lub ryby zawiera czasami dwa razy więcej tłuszczu niż ta sama porcja duszonego lub gotowanego produktu.
Ogranicz jedzenie dań typu fast food oraz produktów smażonych w głębokim tłuszczu z uwagi na obecność szkodliwych kwasów trans.
Stosowanie odpowiednich technik kulinarnych ułatwi osobom z nadwagą i otyłością normalizację masy ciała.